Gietijzeren pannen

Gietijzer heeft unieke eigenschappen waardoor de pannen zeer geschikt zijn voor het bereiden van maaltijden in de oven, op een houtvuur of op de barbecue.

U vindt op deze pagina informatie over de eigenschappen van gietijzer, het onderhoud en het assortiment.

CulinairOutdoor

CulinairOutdoor is een webwinkel gespecialiseerd in gietijzeren kookproducten zoals pannen en bakblikken. Uiteraard zijn wij zelf groot liefhebber van buiten koken en hebben we veel ervaring met deze producten opgedaan.

  • Alle producten en onderdelen van Petromax leverbaar
  • Niet tevreden = geld terug
  • Veilig betalen met iDeal, Paypal, AfterPay en Credit Cards
  • Persoonlijk contact en betrouwbare levering

CulinairOutdoor.nl is specialist in gietijzeren pannen, kookpotten, bakblikken en kiphouders van het bekende merk Petromax. De producten van Petromax zijn van zeer hoge kwaliteit en mits goed behandeld staat deze kwaliteit garant voor een leven lang plezier van uw pan.

Het assortiment

gietijzeren-producten2x

Drie voorbeelden van gietijzeren producten. Het K4 bakblik voor bijvoorbeeld brood en cake. De beroemde Dutch Oven en de Fire Skillet.

k4 bakblik gietijzer
Dutch Oven
Fire Skillet

Onderhoud en gebruik

Gietijzer gaat een leven lang mee, mits goed onderhouden. Als je je aan de volgende “regels” houdt, dan komt dat de levensduur van je pan ten goede.

  • Voor het eerste gebruik de pan voorzien van een beschermlaag. Dit wordt wel “seasoning” genoemd en is heel eenvoudig uit te voeren. Verwarm een oven tot matige warmte, bijvoorbeeld 150 graden. Maak de pan schoon met handwarm water (geen zeep gebruiken). Droog de pan heel goed af en smeer binnen en buitenkant van de pan en deksel zorgvuldig in met een dun laagje plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Vervolgens plaats je de pan en deksel in de oven. Na een uur schakel je de oven uit en laat je de pan rustig afkoelen in de oven. Na dit proces is de pan klaar voor gebruik.
  • Om roestvorming te voorkomen is het belangrijk om de pan na ieder gebruik zorgvuldig af te drogen en te voorzien van een nieuw (dun) laagje olie. Met een schone droge doek breng je de olie makkelijk aan op de pan. Je zou dit ook met keukenrol kunnen doen, echter het nadeel van papier is dat er papierresten achterblijven op de pan.
  • Voor het schoonmaken van de pan na gebruik is er eigenlijk maar 1 belangrijke regel. Gebruik nooit afwasmiddel of zeep om de pan schoon te maken. In plaats daarvan kun je een schraper of een stalen ketting gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor de de beschermlaag niet aangetast wordt.
  • Mocht er onverhoopt toch roest ontstaan, dan kun je dit verwijderen met een staalborstel. Helaas is de beschermlaag van de pan nu aangetast en zul je de pan opnieuw moeten seasonen (zie eerste bullet).
  • Bewaar de pan op een droge plek (liefst binnenshuis) zodat vocht geen kans krijgt om bij de pan te komen. Outdoors dus liever niet de pan in het natte gras laten staan. Er zijn handige transport tassen beschikbaar. Je kunt de pan ook in de tent/caravan plaatsen of natuurlijk in de auto.