Lamscurry

Lamscurry uit de Dutch Oven

Deze lamscurry wordt bereidt in de Dutch Oven. Het resultaat is verbluffend lekker. De smaken van de kruiden, de saus en natuurlijk het lamsvlees komen fantastisch tot hun recht door de langzame garing in de Dutch Oven.

lamscurry

Ingredienten (voor 8 personen):

  • 1,5 kilo mooie doorregen lamsbout (of nog beter is lamsnek) in grove stukken
  • Plantaardige olie (zonnebloem, arachide of olijfolie)
  • 6 kleine uien of 3 grote (hoe kleiner gesneden hoe dikker de saus wordt)
  • 8 tenen knoflook (fijngewreven of geperst)
  • ongeveer 5 cm verse gember in hele kleine blokjes
  • 4 groene chilipepers (of 2 groene en 2 rode), fijngesnipperd
  • 4 blikken met tomaten zonder vel
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 0,5 theelepel geelwortel (Kurkuma)
  • 2 eetlepels koriander poeder
  • 2 eetlepels komijn poeder
  • 2 eetlepels kerrie poeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaat poeder
  • 0,5 theelepel kruidnagel poeder
  • Verse peper en zout
  • Verse koriander

De bereiding:

Zorg dat de Dutch Oven goed warm wordt. Vooral in het begin is het handig om wat extra brandstof in de Atago onder de oven te plaatsen. Wij gebruiken hier een eenvoudige metalen schep voor. Naast de Atago met Dutch Oven houden wij een mooi houtvuur brandend waardoor we altijd beschikking hebben over extra brandstof. Tijdens het opwarmen van de oven kun je alvast het komijnzaad roosteren. Let op dat je dit niet te lang doet, het mag niet verbranden.

Zodra de oven goed warm is de olie toevoegen en het lamsvlees in porties voldoende kleur geven. Daarna eruit scheppen en even apart houden. Na het aanbraden van het vlees mag de temperatuur wat omlaag. Dit bereik je eenvoudig door wat brandstof (briketten, houtskool etc) uit de Atago weg te nemen.

In de achtergebleven olie de ui fruiten. Let erop dat dit niet te hard gaat. De ui moet mooi glazig worden. Na ongeveer 7 minuten de knoflook, gember en verse pepers toevoegen en nog eens 5 minuten meefruiten.

Daarna kun je alle overige ingredienten (kruiden en tomaten) toevoegen en met twee messen tegen elkaar in de tomaten klein snijden.

Zodra de tomatensaus goed warm is geworden het vlees weer toevoegen en de deksel op de pan doen.

Nu is het een kwestie van geduld en zo nu en dan wat brandstof toevoegen onder de oven. Let er hierbij op dat het niet te heet mag worden. Zachtjes pruttelen is voldoende.

Na ongeveer 2,5 a 3 uur is deze lamscurry klaar, maar langer mag zeker ook!

Garneren ten slotte met wat vers geroosterde komijnzaadjes en een handvol korianderblaadjes.

Heerlijk met een verse salade, witte rijst en Naan brood (plat brood op basis van yoghurt).

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *